Kategorier
E-sport Nyheter startsidan

Recension av Dota 2

Dota 2 är ett onlinespel, där deltagarna spelar i två lag om fem spelare i varje lag. Varje spelare kontrollerar en karaktär, som han eller hon bygger upp själv med olika personlighetsdrag, styrkor och svagheter. Varje lag kontrollerar en bas, och målet med spelet är att ta över motståndarlagets bas samtidigt som man försvarar sin egen. Det är ett strategispel med fantasytema, och även om spelreglerna i sig inte är svåra, så krävs det en hel del samarbetsförmåga och strategiskt tänkande för att bli bra på Dota 2. Det gäller att hamna i ett lag med medspelare som man kan samarbeta med på ett bra sätt, och gärna med ett liknande strategiskt tänk.

Spelet släpptes 2011 och fick snabbt stor spridning över hela världen. Dota 2 utvecklades av spelutvecklaren Valve, som idag även är de som håller i den största årliga turneringen i Dota 2, som samlar många deltagare och duktiga spelare över hela världen. Dota 2 är idag den mest spelade titeln på Steam, och har fler än tio miljoner unika användare varje månad. Det faktum att spelet är gratis att ladda ner och enkelt att förstå sig på gör att tröskeln är låg till att kunna börja spela. Man kan dock handla för mindre summor i spelet om man vill, för att till exempel kunna göra olika uppgraderingar av kläder, utrustning och så vidare, men det är helt frivilligt och krävs inte för att kunna spela.

Dota 2 är ett av de största spelen inom e-sportvärlden. Tack vare framför allt crowdfunding, så kan Valves stora årliga turneringen erbjuda höga summor i prispotten, vilket i sig lockar många deltagare och åskådare. Även i olika streamingtjänster, som till exempel Twitch, så är Dota 2 otroligt populärt. Turneringar streamas och sprids över hela världen, både i realtid men går ofta även att titta på efteråt. Det är mycket tack vare spridningen i de här medierna som vadhållning och betting på Dota 2 har blivit så populärt, eftersom streaming hjälper till att nå ut till så pass många människor.

Hur kommer det sig att spelet heter just Dota 2? Den första utgåvan av spelet, DotA, är en förkortning av Defense of the Ancients. Det var ursprungligen tillverkat av en anonym amatör, men när Valve fick se spelet blev de mycket intresserade av att få fortsätta utveckla det. De anställde då mannen som hade tagit fram DotA för att tillsammans med dem gör Dota 2, och på den vägen är det.

När det kommer till vadhållning och betting på Dota 2, så är det nästan som en hel värld i sig. Det finns många variabler att ta hänsyn till, allt från hur speldynamiken fungerar till vilka trollformler som används. Om man vill bli riktigt bra när det kommer till betting, så behöver man vara analytisk, i alla fall ha en hum om spelets regler och vilka det är som spelar just då. Det kan bli väldigt spännande, och ytterligare ett sätt att ta del av spelet om man inte vill spela direkt själv.

Det finns olika sätt som man kan använda sig av betting på Dota 2. Det vanligaste sätter är moneylining, dvs. att man satsar på det lag som man tro kommer att vinna helt enkelt. Du kan även satsa på vilken karta som du tror kommer att vinna; i spelet finns det olika kartor som lagen kan välja att spela sina matcher i, och du kan välja vilken av dem som du tror kommer att bli mest framgångsrik. En annan variant är att spelar över eller under (Overs or Unders betting). Då satsar du helt enkelt på om resultatet i matchen kommer att hamna över eller under en visst poängantal. Även olika varianter på antal döda/slagna i matcherna går att satsa på; det kan vara vilket lag som dödar flest motståndare, vilket lag som kommer först till tio besegrade motståndare, vilken karta där flest spelare blir dödade av sina motspelare och så vidare. Som synes finns det flera olika sätt som man kan vadslå på när det kommer till Dota 2, och det går även att kombinera olika sätt att spela på. Det finns idag många hemsidor som erbjuder tips på saker som du som spelare kan tänka på. Dota 2’s API är en s.k. open source, vilket gör att vem som helst egentligen har tillgång till all information om spelet. Detta gör att många kan göra väldigt bra och djupgående analyser av speldata, vilket kan vara till nytta när man ska syssla med vadslagning på Dota 2.

Det går som sagt att spela mästerskapsturneringar i Dota 2. Valves stora, årliga mästerskapsturnering hölls i Kina i augusti 2019, och hålls på olika platser i välden varje år. Det är en riktigt publikmagnet och drar många människor som över hela världen, som följer de spelande lagen via livestreaming. Det finns även en hel del andra turneringar världen över, både större och mindre, internationella och mer lokala. I en del finns det prispotter, i anda spelar man för äran eller för att ha roligt. Det finns många spelare och lag som spelar professionellt, och har prispengar som sina inkomstkällor.