Kategorier
Poker SM Live posml-2018

Sviten Special först ut i årets SM

Vi är på plats i Tallinn för årets stora händelse för alla oss svenska pokerspelare. Jag talar självklart om Svenska Mästerskapet i poker som arrangerats sedan 1975 och som i år görs upp i vår favoritstad i Estland. Innan Main Event drar igång imorgon ska det spelas en rad turneringar idag och först ut av dessa är Sviten Special som startar klockan 12.00.

Spellokalen

Sviten Special. Drawmaha. Denna omåttligt populära spelform som dessutom blivit en av disciplinerna under Svenska Mästerskapen. Vad kommer den egentligen ifrån? Jo det ska jag berätta.

Sviten var en anrik gammal pokerklubb som höll till på Söder i Stockholm. Den drevs av de två eldsjälarna Anders ”Bengan” Bengtsson och Lars Kollind. Denna klubb drog igång 2005 och blev snabbt en välbesökt plats för såväl proffs som hobbyspelare. Turneringarna på fredagarna blev alltid fulla trots att man hade så många bord att det inte fick plats fler. Kölistor och föranmälningar som haglade in.

Förutom de vanliga spelformerna så spelades ofta varianter med blandat resultat. Det var självklart mestadels Texas Hold’em men så en sen natt satt man och klurade lite på om det inte gick att knorra till det lite genom att slå ihop två spelformer. Hur vore det om man spelade femkorts Omaha och samtidigt mörkpoker? Spelet testades och de närvarande har berättat om euforin de kände när de insåg vilket briljant spel detta var.

Sviten Special blev namnet på spelformen och den spred sig som en löpeld över Sverige. Plötsligt spelades den på klubbarna och döm av min förvåning när en av mina dåvarande kollegor på PokerStars kom fram och berättade för mig om en spelform han precis hört talas om och som lät helt magiskt bra. Han förklarade hur spelet gick till och jag utbrast: ”Ja men det där är ju Sviten”. Howard, som min kollega hette, skrev till och med om den på PokerStars Blog och plötsligt var det inte bara svenskar som spelade.

Tänk att en spelform som man kommer på under småtimmarna nere i en spellokal på Söder skulle få en sådan slagkraft?

Detta är ett splittat spel. Detta innebär att man spelar mörkpoker med ett byte med flopp. Den första satsningsrunda sker innan flopp. Bytet sker efter flopp varpå nästa satsningsruna är. Sen spelas det ut precis som i Omaha med turn och river med sedvanliga satsningsrundor. Sen vid showdown så delas potten i två delar. En för bästa mörkpokerhand och en för Omaha.

2013 var första året som Sviten Special introducerades som disciplin i Poker-SM och stockholmaren Alex Nilsson kammade hem den ärofyllda segern. Förra året vanns turneringen av Elise Berglind som besegrade allas vår Micke ”GreenBay” Grönvik heads-up.

Elise vinner Sviten Special 2017

Sviten Special Poker-SM – Wall of Fame
2013 – Alex Nilsson
2014 – David Grabinski
2015 – Martin ”Franke” von Zweigbergk
2016 – Henrik Johansson
2017 – Elise Berglind

Vem som tar hem segern i år återstår att se men jag kommer att finnas på plats här under hela SM-veckan och ge er de senaste resultaten, bilder och sköna storys från pokerborden för det vet vi att det blir det gott om. Sen kommer jag säkert att dra till med någon anekdot eller lite skvaller.

Vi hörs snart igen!

//Lina