Kategorier
Nyheter startsidan Reportage

Möt Veckans profil, myten och legenden – Dr Åke

Turen har kommit till mannen, myten, legenden – Dr Åke som i januari gör resan Stockholm-Småland för elfte året i rad för att delta i Borgenfejden.

 

Vem är Dr Åke? Berätta!

Dr ÅkeJag är 60 plus, djurgårdare boendes i fiendeland (Solna), har ett par utflugna söner. Uppväxt i Stenhamra på Färingsö i Ekerö kommun, höll på med idrott mest hela uppväxttiden och upp i vuxen ålder. Fotboll, hockey, bandy, innebandy på jobbet och så vidare. Vi bildade till och med en fotbollsklubb i lägsta stockholmsserien 1976. Klubbens namn var Pro Patria (latin för ”Fosterlandet”) och hade vunnit Champions League med rätt sponsring. Talangen fanns där. Jag spelade även för Skå IK och Huvudsta IS. Som yngst i laget, 1973, var jag med när Skå IK vann division 6 utan en enda förlust. Var är bragdguldet? Hallå!?

Hur hittade du till pokern?

Steget att spela på sport och annat är förstås inte långt när man idrottat själv. Stryktips var den första förälskelsen och sen smög travet sig på under 80-talet. Idag är travet en större passion än Stryktipset och sedan kom poker. Kort har alltid spelats hemma i form av Plump, Skitgubbe, Chicago, Fyrmanswhist, Knackkille med mera så steget till poker var inte långt. Det blev en del källarpoker med polarna i Stenhamra, inga större summor dock – vi spelade mest med enkronor.

På 80- och 90-talet var det en del homegames men inte så ofta. Jag upprätthöll i all fall kompetensen att skilja på en flush och en kåk. Nätpoker har jag aldrig riktigt fastnat för, det är roligare att spela live. Har varit ett par gånger på Cosmopol och spelat turnering.

Sen 80-talet har jag jobbat med IT både i försäkringsbranschen och nu sista åren på en bank. Kopplingen till poker är ju uppenbar, finansvärlden har två drivkrafter, som vår gemensamma ekonomiska framtid ligger i, girighet och rädsla. Sug på den karamellen!

Borgenfejden, cirka 40 mil hemifrån, varje år – hur kommer det sig?

Min bror P-O med familj flyttade ned till Lenhovda kring sekelskiftet och därigenom är det. Turneringen är ju årets happening i den orten. Till första turneringen, 2008,  åkte jag bil med Micke Norinder ner. Unibet, som han representerade då, sponsrade med bord och priser så jag kände mig djupt delaktig i första upplagan. Självklart är en del att träffa min bror med familj när jag åker ner, år efter år, för Borgenfejden, men numera är ju Borgen en legendarisk pokerturnering som jag inte vill missa för allt smör i Småland. Känns lite grann som att åka iväg på S:t Erikscupen när vi drar iväg till Borgen.

Vid fredagslunchen har vi samlats på T-Centralen, jag, ”Hedis”, ”Gurra” och ”Bye”, för lite mat och snack inför tågresan ner. Så jävla kul och spännande, förväntningarna är höga. Lite öl, Whisky, Cognac och poängpoker på resan ner. I Alvesta hämtar brorsan, in på Systembolaget för inhandling av tre-fyra flak öl, hem till P-O för att hälsa på familjen och sen vidare till Sövsjöströms IP för badtunna och bastu. Det blir alltid kul jidder i omklädningsrummet och bastun. Sen bär det åter till Lenhovda för thaikäk, Minttu, Jägermeister, lite Homegames – jaha och det här med att ta det lugnt på fredagen gick åt fanders… IGEN!

På senare år har det blivit fredagsturnering i Borgen och det har blivit en hit. Kanoninitiativ!

Vad gör att du alltid återvänder till Borgenfejden?

Jag återvänder varje år som en lekglad lax. Det är jäkligt kul med traditioner och 2018 är det äntligen min tur att vinna. En sak jag har noterat sista åren är att det finns faktiskt några som hälsar på en efter 10 år. Det börjar bli trevligt det här och snart kanske jag får en kram till och med.

Jag måste också ta tillfället i akt och passa på att tacka det fantastiska arrangörsteamet som utvecklar konceptet år från år. Tack från oss alla! Turneringen flyter på bättre o bättre. Personligen tycker jag dock att blindsen kunde ökas snabbare men där går troligen åsikterna isär.

Hur ser dagen ut då väl dagen ”D” är där, då Borgenfejden avgörs?

Lördagsmorgonen börjar alltid med ”Åååh vad seg jag är – i år IGEN. Jag som skulle lira utvilad denna gång.” sen bär det av med raska steg mot Borgen för inköp och vidare till spelbutiken för Stryktips och travet. Numera går det ju att betala inköpet i förväg och det rekommenderas – köpa sig lite andrum och tid till lördagens alla göromål.

Hur brukar det gå för dig i turneringen då?

På 10 år har jag faktiskt kommit i pengarna tre gånger. Ingen riktig topplacering ännu men det kommer. Man måste ju ha tur i en så stor turnering. Flip, flop, turn, river, flip, flop – ja huvva va många bad beats man åkt på emellanåt. Som ”Dr Åke” har jag noterat att evolutionsläran inte riktigt stämmer. Det finns fiskar som inte behöver vatten för att överleva! Under Borgenfejden kommer de stimvis fram från sina mörka hålor.

Sista åren har jag utvecklat ännu en läskig förmåga – jag ser vilka kort de andra spelarna har. Läskigt men jag ska försöka att inte utnyttja den fördelen så mycket.

Tack för pratstunden ”Doktorn” – har du något recept för framgång?

Då får det bli ett klassiskt,  användbart och tänkvärt, citat att fördjupa sig i vid pokerbordet när du sitter å grunnar på om du ska steka, folda eller raisa…

”Den som kämpar emot ohyra, bör akta sig så han inte själv blir ohyra. Ty om du ser ner i avgrunden länge nog, ser avgrunden ner i dig” (Friedrich Wilhelm Nietzsche)

…och det kanske viktigaste – LÄGG DIG! Jag har bättre!

Ett svar på ”Möt Veckans profil, myten och legenden – Dr Åke”

Stängt för kommentering.