Kategorier
Nyheter startsidan Reportage

Svenska livescenen – Borgenfejden

VeckanRek presenterar en serie av reportage där vi berättar om live turneringar från den svenska pokerscenen. Här vi får träffa arrangörer och spelare som berättar om sina perspektiv från respektive turnering och först ut i denna serie blir BORGENFEJDEN.

VeckansRek har fått möjlighet att intervjua 3 av den 4 man starka arrangörsgruppen, vi dyker rakt in:

För oss som inte riktigt har koll på Borgenfejden, vad är det för någon typ av turnering?

Mikael: En av Sveriges största liveevent måste det vara. Förra året var det sammanlagt 215 personer anmälda men eftersom vi har begränsat med marker och utrymme och inte vill göra om turneringen till en flerdagarsturnering har vi en cap på 144 deltagare men med chans till late registration då någon slås ur turneringen.

Andreas: Allt började med att jag och en kompis började arrangera lite större turneringar istället för bara homegames. Vi köpte ett antal enkla bord, skaffade marker och körde två turneringar med tak på 40 deltagare i matsalen på min kompis jobb. Detta var mitt i ”pokerboomen” 2007 och intresset var stort så vi bestämde oss för att köra en säsong med ranking på 6 turneringar under 2008.

Det var mycket bärande av bord i trappor, städning sena kvällar och ibland pågick spelet fram på morgonkvisten. Det kunde bli så sent som framåt tiotiden på söndagsförmiddagen innan vi gav upp spelandet. Träffarna var av rätt enkel karaktär med fokus på umgänge och kortspel. Som förtäring såldes varmkorv och läsk samt kaffe i pauserna. Den som ville blanda alkohol och poker fick göra så men i så fall med medhavd dryck och vi brukar alltid slå ett slag för att hålla berusningsnivån på en lämplig nivå så att inte spelet förstörs av för berusade personer kring bordet.

Raken som togs byggde vi en finalpott med. Denna skulle ge de åtta bäst placerade i serien gratis inträde i finalen medan nionde till 16:e placerade fick köpa in sig i årsfinalen. Vinnaren av rankingen fick ett vandringspris och sitt namn och årtal ingraverat.

Det fanns liknande sällskap i både Växjö och Ingelstad och tankarna på att slå ihop oss för en större turnering med upp till 70 deltagare eller däromkring föddes. Vi spann vidare på idén och det finns en festlokal att hyra i lilla Lenhovda som heter ”Borgen” och stället är en ypperligt funktionell lokal för ändamålet. Vi började spåna på namn och kom fram till att ”Borgenfejden” skulle passa.

Sagt och gjort. Vi hade redan fixat en hemsida och ett forum där man kunde anmäla sig till våra mindre turneringar. Ordet spred sig och plötsligt bara haglade det in anmälningar. När det passerade 100 anmälda insåg vi att vi faktiskt måste sätta ett tak för hur många som kunde vara med. Jag köpte mer marker och bord då vi inte hade så det räckte på långa vägar. Lånade lite bord av Växjös sällskap och andra så att vi skulle få plats till alla.

120 platser blev taket och vi hade många reserver på listan, men när vi väl startade så var ”bara” 115 stycken på plats. Inget förköp så en del glömde kanske, andra ångrade sig utan att säga till osv. Några stod och hoppades få vara med utan föranmälan och fick plats när det stod klart att många inte dök upp. Jag skötte datorn och The Tournament Director samtidigt som jag försökte spela vilket var en katastrof. Datorn började lagga kopiöst och jag fick sitta och skriva lappar med vem som åkte ut och i vilken ordning, samt hitman. Sen när datorn väl kom ikapp så var det en massa förflyttningar som blev knas, eftersom folk åkt ut under tiden datorn segade. Det var svettigt och hopplöst att försöka fokusera på sitt eget spel. Hur som helst blev det ganska lyckat i slutändan och många var mycket nöjda, vilket var otroligt roligt. Sedan dess har en del av oss arrangörer hoppat av att andra kommit till.

Borgenfejden

Borgenfejden är idag är en av landets största liveturneringar med 144 platser och lite speciella late registration -regler som innebär att alla som anmält sig på plats senast vid utgången av första pausen kommer få chansen om denne vill men ju längre turneringen fortgår ju mindre intressant att hoppa in med en startstack med 20k såklart och den som står på listan måste omgående ta beslut om att spela eller stå över. Man kan självklart inte vänta tills det är finalbord och då ta sitt skott och hamna ITM utan att ha spelat. Dvs. då någon bustar ropas första namn från lista upp – denna person ska då antingen kliva in i handlingen eller ge upp sin plats och turen går vidare till nästa person på listan.

Vi spelar Texas No Limit freezeout med 20k i startstack och en ganska snäll struktur, vi inleder på 25-50 och har 30-minutersnivåer. Ante införs under nivå 9 då blindsen är 600-1200. Vi startar kring lunch och brukar ha korat vinnaren vid 03-tiden så då finns det gott om tid kvar för sidospel för den som inte är nöjd.

Borgenfejden

Vilka är det som arrangerar turneringen?

Andreas: Idag är det jag, min bror Micke, en annan Micke och Jonas som kom in som en idéspruta med massor av energi i planerandet och förberedelserna och den som håller vår Facebookgrupp uppdaterad om läget. Brorsan sköter det mesta med uppdateringar av hemsidan och andra datorrelaterade grejer inför, under och efter Borgenfejden medan jag själv och den andra Micke sköter mycket av det praktiska som uppställning av bord, inköp och den mindre roliga biten i form av städning av lokalen i efterhand.

Utöver oss som står för själva arrangemanget har vi hjälp av utomstående som turneringsledare och kökspersonal som sköter fiket där vi säljer lättare förtäring och godis.

Det har inte alltid varit samma arrangörsgäng. Till exempel kom brorsan in andra året och har dragit ett stort lass. Jonas kom med först för drygt två år sedan efter att själv ha spelat flertalet av upplagorna och i början var det flera andra involverade som av en eller annan anledning klivit av.

Mikael: Vi delar på arbetet så gott det går och var och en får göra det den är bäst på.

Jonas: Tycker vi kompletterar varann jäkligt bra.

Vilka typer av spelare har ni med i turneringen?

Mikael: Precis alla spelartyper verkar representerade. Vissa är eller har varit proffs, andra vet knappt vad som är över och undersidan på ett kort. Turneringen i sig verkar i många fall komma i andra hand för många som är med. Stämningen och gemenskapen går först.

Andreas: Smått otroligt men vi lockar folk från halva Sverige till en liten ort i Småland för att spela poker år efter år. Till exempel kommer rätt många från Stockholm, vi har deltagare från Kalmar, Karlskrona, Vimmerby och många fler ställen.  Jag trodde nog intresset för Borgenfejden skulle svalna i takt med att pokerboomen gjorde det men tvärtom har den fortsatt växa och i år var vi 152 deltagare (144 från start och åtta spelare till från väntlistan) vilket i och för sig var en minskning med en deltagare jämfört med 2016. Intresset i år verkar lika stort som vanligt.

Vad kostar inköpet, har ni flera prispooler, last longer eller något annat?

Inköpet är framtaget för att passa allas plånböcker. Main pot som alla måste köpa in i kostar 600 kr och då inkluderas turneringsavgiften. För de som vill spela högre finns två sidopotter att välja på. Den första kallar vi side pot och där kostar inköpet 1,100 kr och inkluderar då main pot och slutligen har vi ”Highroller” vars totala kostnad är 2,100 kr. Du köper således in i en, de två förstnämnda eller alla tre potterna och kan såklart bara vinna pengar från de potter du köpt in i. Det kan således i praktiken räcka med att komma tolva i Borgenfejden för att vinna förstapriset i Highrollern förutsatt att du är den som går längst av de som köpt in där.

Last longer är inget vi som arrangörer erbjuder men det förekommer olika vadslagningar kompisar sinsemellan, ett gäng från Västervik brukar lägga en extra femhundring och vara tvåsiffrigt antal i den potten.

Några år har vi kört spelarauktion där spelare ropats ut i grupper. Det ser inte ut att bli någon sådan 2018 men eventuellt en spelbörs där du kan spela på dig själv eller andra till rörliga odds. Inget är klart i dagsläget dock.

Vad gör Borgenfejden unik i utbudet av liveturneringar? Många som spelar live har nog hört talas om turneringen – hur kommer det sig tror ni?

Mikael: Tror det beror mycket på att vi lagt en stabil grund med tydliga regler och arrangörer som vill utveckla konceptet i rätt riktning. Sedan handlar det nog mycket om den familjära stämningen. Till exempel applåderas varje spelare som åker ut för att tacka för god match. En helt okej blindsstruktur gör att alla får mycket poker för pengarna om de undviker den värsta oturen.

Sen tror jag också att vår tydlighet då det kommer till regler på våra forum inför turneringen tar bort en del jobbiga moment som annars kanske hade uppstått. När vi väl slagit oss ner vid borden är det inte så hårt utan snarare tvärtom. Vart och ett av borden ombeds att försöka lösa eventuella tvister efter bästa förmåga just där och då men om det behövs tillkallas turneringsledare för ”ruling”.

Stämningen är unik och antalet sköna profiler är nästan oräkneliga. Papphammar, Rolle Linda – den gamle målsprutan från Hultsfred, Bolibompadraken, LG, Fröling även känd som Fru Dill, Dr Åke och många fler. Det är en väldigt avslappnad tillställning med mycket prat, rop och skämt. Passa till exempel på att fråga en sån som Dr Åke då han i 2018 års upplaga spelar för elfte gången i rad vad han tycker och varför han gör resan från Solna år efter år.

Jonas: Det finns många trevliga liveevent men jag för egen del anser att atmosfären kring Borgenfejden är speciell. Jag tror det är mixen av spelare, att det inte är så superduperöverseriöst utan lite homegamekänsla med nära till skratt hela helgen och fokus på det roliga. Turneringen är till exempel player dealt med allt vad det innebär. Klart att professionella dealers hade varit schyst men plusavgiften täcker inte på långa vägar en sån omkostnad som det skulle innebära. Sen måste jag ju säga som Stockholmare med lite småländskt blod i mig, min pappa är uppväxt och bor återigen i direkt närhet till Lenhovda, att smålänningar är ett härligt folk med en kul dialekt och skönt tempo. Jag har då fasen aldrig varit irriterad på en smålänning, har du?

Andreas: Ja blandningen av spelare är det som gör Borgenfejden unik. Det är ju allt från folk som spelar sin första hand till proffs som spelat stora turneringar runtom i världen. Sen uppstår det alltid roliga situationer i samband med Borgenfejden som en gång då en heltidsspelare skrev i sin blogg i efterhand att han hade anmält en annan spelare för chipdumpning på grund av hans spel i en hand om det inte vore för att han suttit vid samma bord i två timmar och insåg att han bara var så fiskig.

Stämningen är jävligt go’ och jag tror de allra flesta som deltagit i någon upplaga känt sig välkomna och att de har haft väldigt kul men helt ärligt har jag fortfarande lite svårt att förstå att så många kommer till vår lilla ”by” år efter år för att delta. Men det är ju också det som gör det så kul och värt allt slit.

Vad ser ni som den främsta anledningen till att man arrangerar turneringar likt Borgenfejden som inte drivs av kommersiella syften? Vad är drivkraften hos er som arrangerar?

Jonas: Drömmen om klonken – en gång i livet… nej då nu skojar jag. Det är för mötet med alla sköna profiler som man annars inte springer på dagligdags annars. I mitt eget fall är dessutom själva resan en del av målet. Älskar att planera eventet och försöka förädla det år efter år. Mina arrangörsbröder blir nog trötta på mig ibland för alla, inte alltid så väl genomtänkta, impulsartade tankar och idéer som jag delar med mig av. Sen har jag alltid fått med mig ett gäng från Stockholm ner till Lenhovda denna helg och det är en happening helt enkelt. De första 6-7 åren såg jag hur de här grabbarna slet med arrangemanget och eftersom jag har egen erfarenhet av att anordna liknande event vet jag vilket slit som ligger bakom. Då jag gärna tycker till om och ger förslag på förändringar tycker jag även det är min plikt att hjälpa till om jag får frågan och dessutom var det en stor ära att få frågan att ingå i arrangörsledet. Måndagen efter brukar jag känna ”Det här var nog sista gången, det tar FÖR mycket kraft.” och på tisdagen är jag igång och terroriserar medarrangörerna med nya tankar och idéer inför nästa upplaga.

Andreas: Framförallt för att folk uppskattar det så mycket. Sen har man ju lärt känna massa härliga typer genom åren tack vare Borgenfejden, personer man förmodligen aldrig hade träffat annars. Vi arrangerar fejden en gång om året för att det är så jäkla kul helt enkelt. Det är mycket jobb med planering, inköp samt iordningställande och sen på det spel, ingen eller minimalt med sömn och den tråkiga städningen men en gång om året är det lätt värt det.

Mikael: För att det uppskattas av så många. Det finns egentligen inget annat som driver mig till att lägga så mycket tid och energi som det faktiskt går åt. Alla tack, alla ryggdunkningar, allt skratt och framförallt stämningen gör att man orkar köra på ett år till. Sen ett till. Och ett till.

Borgenfejden

Har ni någon onlinepartner?

Andreas: Jag tycker det är skönt att vara helt fristående och bestämma över eventet helt utan motkrav från en samarbetspartner så vi har ingen officiell samarbetspartner. Jonas är den som sköter biten med en onlinepartner och han blir också mellanhanden mellan sajten och ”våra spelare”. Han är mer driven och har mer tålamod och energi att sköta den biten.

Jonas: Nej, de här grabbarna, och inte heller jag, har varit så pigga på att ta in något utomstående aktör tidigare, bortsett från ett samarbete med en aktör de första åren, men i år har en form av samarbete mellan mig personligen och 888 poker inletts. Vi kör en hel del events online och det är inga hemligheter utan funkar som så att om jag via vår Facebooksida lockar folk till att registrera sig och spela på 888 så genererar det ett övervärde för spelarna där. Vi kommer köra kval och dela ut en del övervärden och kanske delas det ut lite give aways i samband med turneringen 2018 men det är ingen officiell samarbetspartner till Borgenfejden. Inga krav på oss som arrangörer eller de som spelar Borgenfejden.

Mikael: De första åren hade vi ett samarbete med Unibet men efter det har vi valt att vara helt fristående och ihärdigt sagt nej till olika erbjudanden. I år kör ju dock Jonas en form av samarbete med 888.

Som arrangör av liknande upplägg, historiskt, har man i alla fall tidigare varit orolig för att Lotteriinspektionen ska göra tillslag mot arrangemang likt detta – har ni känt någon oro för det eller för att någon ska komma och sabotera på annat sätt?

Andreas: Ja det är fortfarande ett orosmoment. Man lägger massa ideellt arbete för att folk ska trivas och gör något som så många tycker är kul och så riskerar man att straffas för det. Ingen tjänar pengar på arrangemanget. När det kommer till obehöriga som skulle kunna sabotera gör vi det vi kan för att förebygga sådant genom att inte förvara spelpengar i lokalen utan dessa portioneras ut på olika platser där både jakthundar och jägare ”väntar” på den som vill komma. Vi kollar också på möjligheten att låta folk förskottsbetala i större utsträckning och då via överföringar av olika slag.

Mikael: Rånrisken är den jag oroar mig mest för men där gör vi rätt mycket för att inte bli drabbade. Om vi kunde få till att använda Swish vore det verkligen en bra lösning för oss. Det vore såklart inte kul om Lotteriinspektionen bestämde sig för att anmäla arrangemanget och låta polisen göra tillslag mot oss men jag tror faktiskt de har koll på oss redan. Vi är alltid noggranna med att inte gå med vinst, allt går tillbaka till turneringen och spelarna, om inte detta år så nästkommande. Jag hoppas det upplägget gör oss ointressant även om det kanske är en väl optimistisk tanke.

Hur ser ni på den troligen kommande omregleringen av spellagsstiftningen? Det har föreslagits att arrangörer av pokerturneringar ska kunna söka licens för att arrangera pokerturneringar men då för max 48 spelare. Tankar kring detta?

Jonas: Då får vi söka licens för tre-fyra simultant pågående turneringar i olika rum av Borgen och sen mötas till finalbordsspel. Skämt åsido – kan inte folk bara få göra vad de vill med sina pengar och ha trevligt ihop om ingen ändå tjänar på arrangemanget?

Andreas: Oron finns ju för att de ska ”plocka” en större turnering för att testa lagen och frågan är ju om man vågar vara försökskanin för något som kan märka en för livet? Jag är för egen del inte jättesugen på det. Borgenfejden är som sagt något som i första hand ordnas för andras skull och därmed är det tveksamt till att man skulle vilja ta risken. Vi får helt enkelt se vad som händer med den nya lagen och ta ställning senare. Som ”Svensson” tycker jag att det borde finnas allvarligare saker att lägga rättsväsendets resurser på.

Mikael: Det känns faktiskt som om de tänkt till lite när de gjort undersökningen, någon med insikt i hur det fungerar har varit med och tagit fram rapporten. Från vår synvinkel är det så klart olyckligt med taket på 48 personer, det vore bra om man kunde söka dispens för ett större antal spelare i ett årligt evenemang och kanske underkasta sig någon extra kontroll, sen kan de ha 48 spelare max för mer frekventa turneringar. Det är mest önsketänkande för att det ska passa Borgenfejden. En extra oro är att någon gång kommer de vilja testa den nya spellagstiftningen och då ligger vi säkert i farozonen för att vara den turneringen som de använder att testa den på.

Jonas: Det är sant med att den risken kanske inte är värd att ta. Kanske blir 2018 sista året? Hoppas inte men jag skulle i alla fall inte våga chansa på att Borgenfejden varar för evigt och därför hänga på gänget till Sälen istället, eller som Fröling brukar lyckas med – dubbelboka in en fotbollsresa till London, och tänka att ”Borgenfejden finns kvar nästa år”.

Ni som är intresserade av att få lite mer info om Borgenfejden kan maila till oss på poker@veckansrek.se

6 svar på ”Svenska livescenen – Borgenfejden”

Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of
the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I found it and
I’ll be book-marking and checking back frequently!

Hello there! This post couldn’t be written any better!
Reading through this post reminds me of my previous room mate!
He always kept chatting about this. I will forward
this page to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

Stängt för kommentering.