Kategorier
Nyheter Nyheter startsidan

Miljoncomeback inom E-sport

E-sport är är hetare än nånsin och ett nygammalt lag siktar på att åter igen ta en plats i världstoppen. Det är förmodligen den största satsningen inom svensk e-sport på länge.
”Vi ska slåss med de absolut bästa”, säger Aron Larsson, general manager för Team Property.

Planen är att ha lag i Counter-Strike Go, League of Legends och Hearthstone. Senast till Dreamhack Winter i början av december ska de vara på plats.

Det återuppväckta Team Property har utöver Aron Larsson tre nya delägare:

Mathias Hautala får vd-rollen. Han har spelat i de högsta ligorna i League of Legends (LoL), och varit vd för Leagueshop.com som handlat med prylar riktade till LoL-spelare.

Kevin Chan blir manager för bolagets satsning i strategispelet Hearthstone. Han är tidigare proffsspelare.

Andreas Roseborg står för huvuddelen av kapitaltillskottet via ett investmentbolag i Tallinn, Estland, där han är bosatt.

Planen är att ha lag i de hetaste e-sportspelen: CS:GO, League of Legends (LoL) och Hearthstone. Senast till Dreamhack Winter i början av december ska de vara på plats.

Siktet är högt ställt: att slå sig in i den absoluta världstoppen och konkurrera med redan etablerade varumärken som Fnatic och Ninjas in Pyjamas.

Men det är en satsning som kräver stora pengar. Att tävla med 20 till 30 spelare vid i snitt två tävlingar per månad ger en årlig nota på minst 2 miljoner kronor enbart i resekostnader.

Aron Larsson vill inte specificera några summor, men kapitalet för nysatsningen bör i utgångsläget sannolikt röra sig om 5 till 10 Mkr.

”Vi har en ekonomiskt stabil grund att bygga vidare på och har kommit långt i samtalen med stora sponsorer. Vi har även klart med nya spelare vilket vi ska berätta mer om snart”, säger han.

Team Property har ett par stökiga år bakom sig, bland annat ett försök med ett tjejlag i CS:GO som aldrig lyfte.

”Ja, Team Property har varit på dekis. Det har varit ohållbart för mig att driva det på egen hand. Nu med nya delägare och fler som kan vara med på kommandobryggan har laget fått en vitamininjektion”, säger Aron Larsson.

Han har inte längre ägarmajoritet, men är nöjd med fördelningen.

”Jag har lagt ned alla mina pengar och all min energi på den här branschen de senaste sju åren och hamnade till slut i en personlig kris som jag nu tagit mig ur. Jag vill ge det här en sista chans, att bygga ett varumärke i världstoppen. Den procentandel jag har nu är mer värd än vad jag hade när jag drev bolaget på egen hand”, säger han.

Hajpen för e-sport har smittat av sig i skenande kostnader för de lag som är med i toppen. Kostnaden för att till exempel köpa en så kallad LCS-plats, för att tävla i högsta ligan i League of Legends, är nära 20 Mkr. Samtidigt ligger prispengarna för en större turnering nu ofta på 1 miljon dollar eller mer.

De allra bästa spelarna kan kvittera ut månadslöner på 150 000 till 300 000 kronor och prispengar ovanpå det. För lagen eller de organisationer som vill vara med i världstoppen är jakten på toppspelare stenhård.

”Det liknar en haussad bomarknad där man köper nyproducerade lägenheter utan att flytta in och säljer den tre månader senare för tio gånger så mycket. Det är så det ser ut på spelarmarknaden inom e-sport i dag”, säger Aron Larsson.

Hemlighetsmakeriet om spelarnas ersättningar skadar sporten anser han.

”Jag skulle vilja se mer öppenhet och att man gör som i fotbollen och har bestämda transferperioder.”

Team Property samarbetar redan med United Screens, ett av Skandinaviens största nätverk för videokreatörer. Men för att skapa ett stort varumärke krävs intäkter via sponsring.

En inte allt för vild gissning är att det kapitalet kommer att komma från kasinovärlden och bettingbolag.

”De pengar jag går in med räcker inte. Sponsringskontrakt är A och O och vi har sådana avtal på gång”, säger Andreas Roseborg.

Han har en bakgrund i pokervärlden och driver tv-produktionsbolag och eventbolaget Cash Game Festival, som samarbetar med de stora bettingbolagen i Europa.

”Jag är övertygad om att e-sport är en framtidsbransch och det känns perfekt att få vara med på den här resan. Vi är inte ute efter att tjäna pengar på kort sikt. De spelare vi anlitar ska kunna bli delägare i varumärket och känna att de är delaktiga. Vi vill utveckla e-sporten och ta hand om våra spelare.”

Text av : PETER LUNDEGÅRDH

10 svar på ”Miljoncomeback inom E-sport”

Hey there this is kinda of off topic but I was wondering if blogs
use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience.
Any help would be greatly appreciated!

Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday.
It will always be interesting to read articles from other
authors and practice something from other websites.

It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this excellent blog!
I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
I look forward to fresh updates and will talk
about this site with my Facebook group. Talk soon!

Stängt för kommentering.