Kategorier
Nyheter startsidan Odds och Betting

4 av sporthistoriens största högoddsare

Har du spelat på sport länge?

I så fall har du säkert redan hunnit uppleva en och annan skräll i dina dagar. Beroende på hur du satsat har du säkert slitit ditt hår eller jublat högt när det där resultatet som ingen hade kunnat förutse plötsligt blir verklighet.

Det är ett mänskligt beteende att ha en svag punkt för underdogs och få saker är så fascinerande som när det alla trodde var omöjligt händer. Än roligare blir det om man var modig nog att satsa en slant de skyhöga oddsen till trots.

Här hittar du 4 exempel på idrottshändelser som trotsade alla odds:

1. USA vinner OS -guld i hockey 1980
”Miraklet på is” bestod i att ett amerikanskt hockeylag bestående av unga amatörer med en medelålder på 21 år lyckades med bedriften att ta OS guld och på vägen besegra tidens i särklass bästa hockeynation Sovjet. Sovjet hade namn som Tretiak, Kharlamov, Makarov, och Fetisov. Dessa spelare var alla blivande hockeylegender och var endast amatörer på pappret då de betalades i Sovjet för att spela hockey på heltid. USA:s okonventionelle coach Herb Brooks hade i sin tur ett lag av collegespelare, främst från Minnesota och Boston. Han hade valt ut sina spelare lika mycket baserat på deras mentala styrka som deras skicklighet. Efter andra perioden ledde Sovjet med 2-3 men Brooks lyckades motivera sina spelare till ett stordåd och med två mål i sista perioden slutade matchen 4-3.

Vad hände sedan: USA tog guldmedaljen genom ytterligare en comeback mot Finland (4-2) medan Sovjet fick silvret i turneringen, som spelades utan utslagsmatcher, genom att krossa Sverige med hela 9-2. Skammane över att endast vinna en silvermedalj sägs ha varit stor. 13 av USA:s spelare fick chansen att spela i NHL. Det skulle dröja 11 år innan landslaget återigen lyckades vinna över Sovjet strax innan landets upplösning. I slutet av 80-talet och början av 90-talet fick flera av Sovjets OS- spelare chansen att avsluta sina karriärer i NHL.

2. Leicester City blir mästare i Premier League 2016
I Premier League hör det inte till vanligheterna att ett otippat lag tar hem titeln. De största klubbarna har dominerat och 24 av ligans hittills 26 avslutade säsonger har tagits hem av bara fyra lag (Manchester United, Chelsea, Arsenal och Manchester City). Inför säsongen 2015/2016 var Leicester City en lågoddsare. I alla fall om man spelade på dem för nedflyttning. Trodde man däremot på ligaseger så var oddsen astronomiska 5000 gånger pengarna hos flera brittiska bookmakers. Men efter en närmast mirakulös säsong under nya tränaren Claudio Ranieri kröntes man som Premier League mästare hela tiopoäng före tvåan Arsenal. Ranieri byggde en framgångsrik taktik baserad på en stark defensiv och blixtsnabba kontringar som ofta avslutades av opportunistiske Jamie Vardy.

Vad hände sedan: påföljande säsonger har Leicester City återigen axlat rollen som mittenlag i tabellen även om man lyckades ta sig till kvartsfinal i Champions League påföljande år så har man inte haft några större serieframgångar. Ranieri som fick sparken 2017 när laget låg nära nedflyttning har nyligen blivit tränare i bottenlaget Fulham. Oddsen för ytterligare en ligavinst ligger i skrivande stund på blygsamma 1501 gånger insatsen (odds från 888sport).

Leicester vinner Premier League 2016 via Facebook

3. Rulon Gardner dräper den ryska björnen i OS 2000
Det finns dominanta idrottsmän och så finns det tungviktsbrottaren Alexander Karelin. Den ryska björnen eller Alexander den store, som han också kallades ansågs vara oslagbar. I 13 år hade han gått obesegrad och inför OS i Sydney 2000 hade han inte gett upp en enda poäng på 6 år.

In i ringen klev Rulon Gardner, en tämligen okänd amerikansk collegebrottare uppvuxen på en bondgård i Wyoming. Gardner lyckades göra det som så många andra betydligt mer meriterade brottare misslyckats med, han använde sin stora kroppshydda och enorma styrka för att försvara sig mot Karelins fruktade lyftningar. När Gardner sedan belönades med en poäng efter Karelin hade tappat sitt grepp i en clinch blev det omöjliga verklighet. Gardner hade ingen egen offensiv framgång mot Alexander den store men hans defensiv tröttade ut ryssen som till slut fick se sig besegrad med en enda poäng.

Vad hände sedan: Karelin hängde upp trikån för gott kort efter olympiaden med 887 vinster och 2 förluster i sin karriär. Gardner följde upp OS-guldet med ett VM-guld 2001 och en bronsmedalj i OS i Aten 2004 innan även han drog sig tillbaka. Hans stora kroppshydda har senare setts i amerikanska tv- rutor som expertkommentator och biggest loser-deltagare.

Rulon Gardner via Facebook

4. St. Louis Cardinals gör comeback på comeback I baseboll 2011
”The Comeback Cardinals” är smeknamnet som 2011-års upplaga av MLB-laget St. Louis Cardinals har gått till historieböckerna med. De hade ett starkt lag men brottades också med skadeproblem och ojämnt spel. Hela tiden under säsongen och in i slutspelet såg det ut som deras chanser var små. Men på ett magiskt sätt lyckades man alltid hålla hoppet vid liv.

I mitten av säsongen gjorde Cardinals en stor trade med Toronto som inledningsvis såg allt annat än lyckad ut. Med 31 matcher kvar i säsongen låg man över 10 vinster bort från en slutspelsplats. Då började Cardinals spela som besatta och vann hela 22 av de sista matcherna. Efter en förlust för Atlanta braves tog sig Cardinals till slutspel mot Philadelphia med minsta möjliga marginal. Hela deras slutspel var kantat av stora comebacks och till sist stod man som segrare av world series efter 7 hårda matcher mot Texas Rangers. speciellt match 6 i finalen ses som en riktig baseboll-klassiker.

Vad hände sedan: Efter den osannolika segern gick Cardinals manager Tony La Russa i pension. Cardinals är fortfarande ett av de bästa lagen i MLB och har tagit sig till slutspelet ett flertal gånger sedan 2011 men fortfarande har man inte tagit någon mer titel.

World Series

World Series 2011 Cardinals Victory Pile av: Jleybov (CC BY-SA 3.0)

Plötsligt händer det

Detta vara bara ett litet axplock från sporthistoriens mest osannolika högoddsare. Oavsett vilken sport du själv finner mest nagelbitande så har du säkert många egna minnen från riktiga skrällsegrar, osannolika comebacks och publikfriande underdogs.

Vilken är din favorit bland högoddsarna och har du själv lyckats vinna någon gång på riktigt höga odds?

7 svar på ”4 av sporthistoriens största högoddsare”

Hi there! I could have sworn I’ve been to your blog before but after looking at many of the articles I realized it’s new to me.
Regardless, I’m definitely delighted I came across it and I’ll be book-marking
it and checking back often!

Good day I am so delighted I found your webpage, I really found you by accident, while
I was looking on Digg for something else, Anyhow I am here now and would just like to
say many thanks for a remarkable post and a
all round thrilling blog (I also love the theme/design),
I don’t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked
it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back
to read much more, Please do keep up the fantastic work.

I am not sure where you’re getting your information, but good
topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
Thanks for fantastic info I was looking for this info
for my mission.

Stängt för kommentering.